Primare SC15
De Primare SC15 is compacte streaming voorversterker met WiSA.
In het kort
De Primare SC15 is compacte streaming voorversterker met WiSA.
Er zijn ingangen genoeg: digitaal, analoog en USB zorgen voor voldoende aansluitmogelijkheden. Er is zowel een analoge als digitale uitgang.
U kunt de Primare SC15 zowel als voorversterker gebruiken of als muziekstreamer op een bestaande installatie.
Een mooi technisch detail: Primare heeft gekozen voor mechanische relais om de ingangen te selecteren. Een kostbare optie die de geluidskwaliteit ten goede komt.
WiSA
Een van de sterke punten van de Primare SC15 is de aanwezigheid van WiSA. WiSA is een afkorting van “Wireless Speaker and Audio Association.”
WiSA is een techniek, een platform, waarmee in hoge kwaliteit en zonder kabels muziek naar uw WiSA geschikte luidsprekers kan worden gestuurd. Met hoge kwaliteit bedoelen we 24 bit bij 96 kHz, een maximale vertraging van 5,2 milliseconde en minder dan 1 microseconde vertraging tussen de luidsprekers onderling.
De installatie is even eenvoudig als verbinding maken met een bluetooth hoofdtelefoon. Versterker aanzetten, luidsprekers zoeken, links en rechts bepalen en uw WiSA systeem werkt.
WiSA kan tot 8 luidsprekers aansturen, van 2.0 tot 7.1 en zelfs 5.1.2 surround is mogelijk. Niet onbelangrijk: WiSA is geen multiroom of meerkamer systeem. WiSA is beperkt tot de kamer waar uw versterker (de zender) en luidsprekers staan. Er kunnen wel meerdere WiSA systemen naast elkaar bestaan, net als u ook meerdere geluidsinstallaties kunt hebben.
Het uiterlijk en gevoel van Scandinavië
Primare heeft de overtuiging dat ieder aspect van hun producten – het uiterlijk en hoe de bediening aanvoelt – bijdraagt aan de ervaring van het hebben van een Primare. Als gevolg hiervan stralen Primare producten de typische kenmerken van Scandinavisch ontwerp uit. Eenvoudige, elegante modellen met toegankelijke en makkelijk te begrijpen functionaliteit.
Een voorbeeld hiervan is de stand-byknop die discreet in het Primare logo is geplaatst op de frontplaat van de R15-, R35- en A35.2-modellen.
Of zoals Primare het zegt: “niet te veel, niet te weinig, alles in balans, in verhouding en in harmonie.”
Wat is Prisma?
Prisma is een door Primare ontwikkeld techniek waarmee u apparaten die zijn voorzien van de “Prisma” optie kunt bedienen. Met de Prisma-app kunt muziek van uw eigen server afspelen, internet radio luisteren en toegang krijgen tot bijvoorbeeld Tidal of.
Prisma geeft u toegang tot de twee bekendste diensten: AirPlay van Apple en Google Cast.
AirPlay maakt het mogelijk om Apple apparaten te verbinden met een Prisma apparaat. Google Cast is een techniek die op zowel Apple als Android apparaten werkt en veelzijdiger is. Updates van Prisma lopen via Google Cast, stembesturing is mogelijk en er is geen beperking in de bandbreedte, muziek streamen met een resolutie van 24 bit bij 192 kHz is geen probleem.
Daarnaast is er ondersteuning UPNP/DLNA zodat bijna iedere netwerk harde schijf kan worden gebruikt als bron voor uw muziek. Hebt u geen netwerk harde schijf dan heeft Prisma de mogelijkheid om muziek van een USB-stick of USB harde schijf af te spelen.
Bluetooth is een uitstekend alternatief wanneer u niet iedereen toegang wil geven op uw netwerk. Maak een directe verbinding van een telefoon naar een versterker of streamer met Prisma en u kunt muziek spelen.
Als laatste heeft Prisma Spotify Connect. Want hoewel we de voorkeur geven aan Tidal of Qobuz is Spotify zo’n bekende naam dat deze niet genegeerd kan worden.
Buiten de naam van de app is Prisma de naam van het meerkamersysteem van Primare. U kunt, wanneer u twee of meer Primare apparaten hebt, in verschillende ruimtes dezelfde muziek laten spelen, of bijvoorbeeld naar de radio luisteren in de ene kamer en muziek vanaf uw muziekserver in de andere ruimte.
Wat is Roon?
Roon is zowel een gebruikersvriendelijke als een bijzonder geavanceerde muziekspeler. Er zijn andere bedrijven die dit claimen, Roon maakt de belofte waar.
Techniek
Als eerste de techniek. Roon heeft geluidskwaliteit hoog in de lijst met eisen staan. Er mag geen detail van uw mooie muziek verloren gaan in de gehele keten van harde schijf tot luidspreker. Om dit voor elkaar te krijgen zorgt Roon voor een bit-voor-bit nauwkeurige omzetting. Deze techniek werkt bij Roon Ready apparatuur, Roon Tested moet het doen met een zo nauwkeurig mogelijke signaalverwerking maar er is geen garantie voor perfecte data.
App
De app geeft u het gevoel van een albumhoes weer terug. De software doorzoekt hiervoor uw eigen, digitale, muziekbibliotheek en haalt de bijbehorende albumhoezen en afbeeldingen van de artiesten op. Albuminformatie in de vorm van recensies, nummer- en artiesteninformatie staan overzichtelijk in de app en het allermooiste: Roon maakt allemaal verbindingen tussen de artiesten in uw muziekbibliotheek. Roon is voor u, als gebruiker, de “vriend” die een haast oneindige kennis van muziek heeft en alle details over uw lievelingsmuziek vertelt.
Als u een abonnement op Tidal of Qobuz hebt, dan koppelt Roon deze muziek aan uw eigen muziekbibliotheek. En daarmee ligt de gehele muziekwereld aan uw voeten.
Meerkamer
Roon heeft meer, het kan een meerkamersysteem maken met alle “Roon Ready” apparaten, om het even welk merk, en daarbij loopt de muziek simultaan in iedere kamer. Met “Roon Testend” apparaten kan Roon communiceren, opnieuw maakt het merk niet uit, alleen loopt de muziek niet synchroon.
Buiten de grote gebruiksvriendelijk en mooie uiterlijk hebt u met Roon een universele app voor vele merken streamers. U kunt, bijvoorbeeld, met één app uw Bluesound luidspreker bedienen in de slaapkamer en uw Primare apparatuur in de woonkamer en dan loopt de muziek ook nog synchroon!
Wat hebt u nodig?
Wilt u Roon gebruiken dan hebt u nodig:
Een server met daarop uw muziek en de software
Een app
Een “Roon Ready” of “Roon Tested” apparaat
De eenvoudigste server is uw eigen computer, desktop of laptop. De meest geavanceerde uitvoering een speciale Roon server is. De kosten van de software kunt u vinden op de website van Roonlabs.
Het zal geen verbazing zijn dat we in de winkel Roon gebruiken.
Ontwerpfilosofie
Alle ontwerpen van Primare zijn het resultaat van hun “Practical Design Approach” waarbij de focus ligt op twee belangrijke ontwerpaspecten:
Een nauwkeurig toegepast voedingsontwerp zodat alle segmenten van het ontwerp zo goed mogelijk kunnen presteren.
Ieder circuit en/of subcircuit vereist een unieke voedingsoplossingen. Een conventionele lineaire voeding, een geavanceerde geschakelde voeding, afhankelijk van de toepassing wordt gekozen voor de best werkende oplossing.
Secuur ontwikkelde individuele voedingen worden strategisch in het circuit geplaatst om op de juiste plaats, aan het juiste onderdeel, energie te leveren.Slim en vakkundig ontworpen korte signaalpaden. Elk afzonderlijk onderdeel en subcircuit wordt doordacht geplaatst om een perfect samenwerkend geheel te bereiken.
Eenvoudige en doeltreffende deelontwerpen worden in zelfs de meest complexe producten gebruikt. Uiteindelijk leidt dit tot relatief weinig onderdelen van hoge kwaliteit.
Deze “deelontwerpen” worden door Primare steeds verder verbeterd en in meerdere apparaten toegepast waarmee ieder Primare apparaat hetzelfde karakter heeft en behoudt.
Om deze ontwerpaspecten te bereiken zijn twee ontwerptechnieken toegepast:
Twee- of vierlaags dubbelzijdige printplaten. Een twee- of vierlaags dubbelzijdige printplaat zorgt voor de meest directe en efficiënte plaatsing van de componenten. Niet alleen voor de kortste signaalweg, maar ook om eenvoudiger, makkelijker, een perfecte opstelling van de onderdelen te krijgen. Het juiste onderdeel op de juiste plek maakt dat de gevoelige onderdelen elkaar nauwelijks kunnen beïnvloeden. Het voordeel is minder ruis en storingen.
SMD-onderdelen. Als het kan, worden SMD-onderdelen gebruikt. In vergelijking met conventionele onderdelen zijn SMD-componenten klein. Wat weer als voordeel heeft dat de signaalweg kort kan zijn. Hierdoor is de kans op storingen minimaal. Een ander, groot, voordeel van SMD (Surface Mounted Device) is dat de er weinig tot geen soldeer nodig is om de onderdelen te bevestigen op de printplaat. SMD-onderdelen maken direct contact met het koper van de printplaat. Soldeer wordt alleen maar gebruikt om de onderdelen op hun plaats te houden en het contact van de onderdelen naar de printplaat luchtdicht af te sluiten. Want, soldeertin is niet de beste geleider en beïnvloedt de geluidskwaliteit negatief. Dat er zilver in soldeertin maakt niets uit.
- Kleur
- Titanium,Zwart
- Type
- SC15
- Google Cast
- Ja
- Apple Airplay
- Ja
- Bluetooth
- Ja
- USB ingang
- Ja
- Dirac
- Nee
- Audyssey
- Nee
- uPnP
- Ja
- Roon tested
- Nee
- Afstandsbediening
- Ja
- Bedraad netwerk
- Ja
- Digitaal optische ingangen
- 4
- Phono MM ingangen
- Nee
- Hoofdtelefoon uitgangen
- Nee
- Analoge cinch ingangen
- 1
- Analoge XLR ingangen
- -
- Breedte
- 350 mm
- Hoogte
- 73 mm
- Diepte
- 310 mm
- Gewicht
- 6,4 kg