Primare R15
De Primare R15 is een veel bejubelde, compacte MM/MC phono-voorversterker.
In het kort
De Primare R15 MM/MC phono-voorversterker is ontworpen om het delicate signaal van elk element eerlijk en nauwgezet te versterken.
Hoewel in de kleinere behuizing heeft de Primare R15 dezelfde zorg en vakmanschap gekregen die is toegepast in de grotere versie, de R35. Het uitgebalanceerde ontwerp heeft een minimale ruis en vervorming en voeding en elektronica vormen een nauwkeurig samengesteld geheel.
U kunt zowel MM- als MC-elementen aansluiten op de Primare R15 en dankzij de instelbare versterkingsfactor, ingangsimpedantie en ingangscapaciteit kunt u bijna ieder element zo goed mogelijk laten presteren.
EISA phono preamp 2020-2021 Primare R15
“It’s the ideal interface between a high-quality record player and the line input of your amplifier.”
We are pleased to announce that, for the third year in a row, one of our new models have been honored with a prestigious EISA award. It is satisfying to note that the EISA Hi-Fi panel not only recognized the R15 MM/MC Phono Preamp for its superior performance, but also acknowledged the flagship R35 on which its circuit design is based, identifying in each Primare’s signature sound as a “mix of weight and substance allied to detail and resolution.”
Het uiterlijk en gevoel van Scandinavië
Primare heeft de overtuiging dat ieder aspect van hun producten – het uiterlijk en hoe de bediening aanvoelt – bijdraagt aan de ervaring van het hebben van een Primare. Als gevolg hiervan stralen Primare producten de typische kenmerken van Scandinavisch ontwerp uit. Eenvoudige, elegante modellen met toegankelijke en makkelijk te begrijpen functionaliteit.
Een voorbeeld hiervan is de stand-byknop die discreet in het Primare logo is geplaatst op de frontplaat van de R15-, R35- en A35.2-modellen.
Of zoals Primare het zegt: “niet te veel, niet te weinig, alles in balans, in verhouding en in harmonie.”
Ontwerpfilosofie
Alle ontwerpen van Primare zijn het resultaat van hun “Practical Design Approach” waarbij de focus ligt op twee belangrijke ontwerpaspecten:
Een nauwkeurig toegepast voedingsontwerp zodat alle segmenten van het ontwerp zo goed mogelijk kunnen presteren.
Ieder circuit en/of subcircuit vereist een unieke voedingsoplossingen. Een conventionele lineaire voeding, een geavanceerde geschakelde voeding, afhankelijk van de toepassing wordt gekozen voor de best werkende oplossing.
Secuur ontwikkelde individuele voedingen worden strategisch in het circuit geplaatst om op de juiste plaats, aan het juiste onderdeel, energie te leveren.Slim en vakkundig ontworpen korte signaalpaden. Elk afzonderlijk onderdeel en subcircuit wordt doordacht geplaatst om een perfect samenwerkend geheel te bereiken.
Eenvoudige en doeltreffende deelontwerpen worden in zelfs de meest complexe producten gebruikt. Uiteindelijk leidt dit tot relatief weinig onderdelen van hoge kwaliteit.
Deze “deelontwerpen” worden door Primare steeds verder verbeterd en in meerdere apparaten toegepast waarmee ieder Primare apparaat hetzelfde karakter heeft en behoudt.
Om deze ontwerpaspecten te bereiken zijn twee ontwerptechnieken toegepast:
Twee- of vierlaags dubbelzijdige printplaten. Een twee- of vierlaags dubbelzijdige printplaat zorgt voor de meest directe en efficiënte plaatsing van de componenten. Niet alleen voor de kortste signaalweg, maar ook om eenvoudiger, makkelijker, een perfecte opstelling van de onderdelen te krijgen. Het juiste onderdeel op de juiste plek maakt dat de gevoelige onderdelen elkaar nauwelijks kunnen beïnvloeden. Het voordeel is minder ruis en storingen.
SMD-onderdelen. Als het kan, worden SMD-onderdelen gebruikt. In vergelijking met conventionele onderdelen zijn SMD-componenten klein. Wat weer als voordeel heeft dat de signaalweg kort kan zijn. Hierdoor is de kans op storingen minimaal. Een ander, groot, voordeel van SMD (Surface Mounted Device) is dat de er weinig tot geen soldeer nodig is om de onderdelen te bevestigen op de printplaat. SMD-onderdelen maken direct contact met het koper van de printplaat. Soldeer wordt alleen maar gebruikt om de onderdelen op hun plaats te houden en het contact van de onderdelen naar de printplaat luchtdicht af te sluiten. Want, soldeertin is niet de beste geleider en beïnvloedt de geluidskwaliteit negatief. Dat er zilver in soldeertin maakt niets uit.
Wat is RIAA-egalisatie?
RIAA is een afkorting van “Recording Industry Association of America”. In 1955 is een wereldwijde afspraak gemaakt om muziek zo effectief mogelijk op vinyl te zetten.
De RIAA-curve is een frequentiekarakteristiek waarbij de beperkingen van vinyl worden gecompenseerd bij zowel de opname als weergave. Om lage tonen te kunnen weergeven moet een naald enorme uitslagen maken. Hiervoor moeten de groeven erg ver uit elkaar staan. Voor een naald geen probleem, maar wel voor de speeltijd van een lp. Bij de opname worden de lage tonen om deze reden gedempt om bij de weergave weer versterkt te worden.
Voor de hoge tonen heb je een andere uitdaging. Hoge tonen zijn veel zachter dan lage tonen, zo zacht zelfs dat de structuur van vinyl grover is dan de uitslag van de naald. Hoge tonen worden daarom versterkt op de plaat gezet om vervolgens bij de weergaven verzwakt te worden. Voordeel is bovendien dat je hiermee ruis onderdrukt. De frequentiecurve waarbij dit gebeurt heet de “RIAA-curve”.
En hoe nauwkeuriger de curve bij weergave wordt “gecompenseerd” hoe beter de plaat zal klinken.
Op Wikipedia kunt u meer lezen over de RIAA-curve.
- Kleur
- Zwart,Titanium
- Type
- R15
- Externe voeding
- Nee
- Phono ingang versterking regelbaar
- Ja
- Phono ingang capaciteit regelbaar
- Ja
- Phono MM ingangen
- Ja
- Phono MC ingangen
- Ja
- Analoge cinch ingangen
- Ja
- Analoge XLR ingangen
- Nee
- Analoge cinch uitgangen
- Ja
- Analoge XLR uitgangen
- Nee
- Phono ingang impedantie regelbaar
- Ja
- Breedte
- 350 mm
- Hoogte
- 73 mm
- Diepte
- 310 mm
- Gewicht
- 6,5 kg